FI/
Laura Vainikka (s. 1979) on Tuusulassa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja taidegraafikko. Vainikka työskentelee monialaisesti, mutta painetun taiteen menetelmät ovat hänen ajattelunsa ja työskentelynsä keskiössä. Häntä kiinnostaa erityisesti painomenetelmiin liittyvät erilaiset materiaalit sekä niihin sisältyvät fyysiset prosessit sekä käsitteelliset ulottuvuudet.
Vainikan teoksia leimaa usein myös valokuvalliset kaiut, vaikkakin hän työskentelee pääsääntöisesti ilman linssipohjaisia menetelmiä. Teoksissaan hän tarkastelee laaja-alaisesti havaintoon ja kuvaan liittyviä kysymyksiä: miten kuva syntyy, kuinka se saavuttaa muotonsa ja millaisessa suhteessa kuva on visuaaliseen havaintoon.
Vainikka on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2013. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityisnäyttelyissä Suomessa, mm. HAA Galleriassa, Galleria KONE:ssa sekä yhteisnäyttelyissä, mm. Nuoret 2011 Taidehallissa ja Nordic Contemporary Print Triennalissa Ruotsissa.
Vainikan teoksia on mm. Suomen Valtion sekä Porin ja Jyväskylän Taidemuseoiden kokoelmissa. Hän on ollut mukana kirjoittamassa ensimmäistä suomenkielistä taideteoreettista julkaisua Siirtymisen ja välittymisen taide (toim.Päivikki Kallio), jossa hän kirjoittaa työskentelyprosessistaan ja pohtii silmäkeskeisen kulttuurin kritiikkiä suhteessa painomenetelmiin.
EN/
Laura Vainikka ( Born 1979) works multidisciplinary on different methods of printmaking, contemplating conceptual and physical themes, that are involved in printing processes. Her works often address questions from the point of view of perception and image: how an image is born, how it takes its place and how it relates to visual perception. In her works, the photographic echoes are often involved although she mainly works without lens-based methods.
Vainikka graduated from the Academy of Fine Arts (Uniarts Helsinki) in 2013. Her works have been exhibited for example in Helsinki Arthall 2011 (FI), Trelleborgs Museum 2021 (SE) and Finnish Printmakers Gallery in Helsinki 2010 and 2021 (FI). Her works are in several collections in Finland, example in Jyväskylä and Pori Art Museums and Finland State Art collection. She was a nominee for Kjell Nuppen memorial grant in year 2017.
Vainika's essay Painava huone is included in the art theory publication Siirtämisen ja välittymisen taide (ed. Päivikki Kallio), in which she writes about her working process and reflects on oculacentric criticism in relation to printing methods.